mei 262013
 

Paprika

De paprika wordt gekweekt in verschillende kleurvariaties. Rood, geel, oranje en groen zijn de bekendste. Maar er bestaat ook: wit, paars, lila, mintkleurig en bruin. Bekend is het zogenaamde stoplicht, dat bestaat uit een samen verpakte rode, gele en groene paprika. De meeste soorten die in Nederland geteeld worden zijn van het California wonder type dat vierkantig is. De witte zijn langwerpiger van vorm, bitterder van smaak en hebben een dunnere vruchtwand. Er zijn ook langwerpige rode, gele en oranje soorten die zeer zoet van smaak zijn. Ze worden zoete puntpaprika’s of Ramiro genoemd. Een heel ander soort is de Lamuyo. Dit zijn zeer grote en grove paprika’s, die vooral in Zuid-Europa worden gekweekt.

paprika

Paprika

Als ze groeien zijn de paprika’s groen van kleur, paars, bruin of wit, en tijdens het rijpen verandert de kleur naar rood, geel, bruin of oranje. De smaak verandert ook in deze periode, rijpe paprika’s zijn zoet terwijl de onrijpe  eerder kruidig met een bittere smaak zijn.

De bekende soorten in de winkels rijpen vaak van groen naar rood of geel maar er zijn bijvoorbeeld ook soorten die van groen naar bruin gaan of van bruin naar rood.
De paprika is verwant aan de scherpe rode pepers maar zijn niet ‘heet’ in de mond, omdat de paprika’s die in supermarkten worden verkocht nagenoeg capsaïcinevrij zijn. Paprika’s zijn rijk aan vitamine C, ook bevat de vrucht een hoog gehalte aan foliumzuur.

Paprika Teelt

De teelt van paprika vindt in Nederland op industriële wijze op een kunstmatige bodem in kassen plaats. Het is, na tomaat, het tweede belangrijkste gewas in de kasteelt. Per plant worden twee, drie of vier stengels aangehouden, die aan een touw omhoog geleid worden. De eerste bloem van een plant wordt meestal verwijderd, omdat deze een onregelmatige vrucht vormt, doordat die in het hart van de plant gevormd wordt en dan tijdens de uitgroei tegen de stengels aangedrukt wordt. Doordat er telkens enige bloemen tegelijk bloeien ontstaan er meerdere vruchten tegelijk (zetsels) aan de plant. Bestuiving door hommels bevordert de vruchtzetting.

Paprika Gezond

De voedingswaarde van 100 gram verse paprika is

Energetische waarde 100 kJ
Koolhydraten 5 gram
Eiwit 1 gram
Vitamine C 100 mg
Vitamine A 0,70 mg
Vitamine B1 0,03 mg
Vitamine B2 0,07 mg
Calcium 25 mg
IJzer 0,4 mg

Rode, gele en oranje paprika’s bevatten tweemaal zoveel vitamine C als groene, die onrijp zijn.

Bron: Wikipedia

 Posted by at 2:21 am

Sorry, the comment form is closed at this time.